Op het Bonaventuracollege zijn veel uitwisselingsprogramma’s, met o.a. Valencia (Spanje), Sardinië (Italië) en Montélimar (Frankrijk). Leerlingen wonen dan enkele dagen bij een gastgezin en leren zo elkaars cultuur een beetje kennen. Wat eet de ander en hoe laat? Hoe ziet een schooldag eruit? Hoe gaat de ander überhaupt naar school? Noem maar op. Er is nauwelijks een taalprobleem…..lang leve Google translate ?

Voor 3 mavo/4 havo is de uitwisseling met Frankrijk. In maart waren de Franse kinderen bij ons. We hebben veel typisch Nederlandse activiteiten gedaan, zoals schaatsen, steppen in de duinen, naar Amsterdam (o.a. rondvaart en Anne Frankhuis). Veel deden we op de fiets, dat zijn wij hier nu eenmaal zo gewend. Voor de Fransen was het soms afzien.

Begin mei zijn we naar Frankrijk geweest. De meeste Franse leerlingen komen met de bus naar school. Vroeg opstaan, want de bus missen is geen optie! Ook daar was een activiteitenprogramma. In de school was een keuken aanwezig; op de eerste dag hebben we koekjes gebakken, hoe leuk is dat! Ook bezochten we o.a. de replica van een prehistorische grot met rotstekeningen, klommen we in hoge bomen, kregen we een rondleiding in een cosmeticafabriek en bezochten we het oude stadsdeel van Lyon.

De uitwisseling is voorbij, bij het afscheid vloeide een enkele traan. Ondanks de afstand hebben de leerlingen zeker nog contact. Wat een leuke en leerzame ervaring!