Thema-avonden

Het Bonaventuracollege Burggravenlaan organiseert periodiek thema-avonden voor ouders. De ouderraad helpt/denkt mee bij de voorbereiding van deze avonden.

Thema-avond 29 maart 2016, onderwerp: Genotmiddelen

Op dinsdag 29 maart vond er in de aula van onze school een presentatie plaats door de heer Pel van Hattem (GGD Hollands Midden) in het teken van 'riskante genotmiddelen'. U kunt de presentatie hier bekijken, in pdf. 

 

Thema-avond 30 januari 2014, onderwerp: ‘Grooming’

Donderdagavond 30 januari 2014 waren Maaike Pekelharing van ‘Meldpunt Kinderporno op Internet’ en Maurice van Westrienen, Internetrechercheur van de Politie Rotterdam sprekers op de thema-avond georganiseerd door de Ouderraad. Het actuele thema was Grooming: het benaderen van en contact leggen met kinderen via de computer of mobile device door een pedofiel met als doel het mogelijk maken van seksueel contact.

Zij gaven een interessante en levendige presentatie over de leuke kanten van internet, maar vooral over de gevaren van internet. Zo liet bijvoorbeeld Maurice van Westrienen ‘live’ zien deze avond aan de ouders hoe makkelijk en snel er al seksueel getinte vragen aan hem werden gesteld op een chatroom. Maurice chatte onder een pseudoniem in een chatroom en deed zich voor als een 14 jarig meisje.
Maaike Pekelharing nam ons mee in de leefwereld van kinderen op internet. Haar stichting houdt zich bezig met de bestrijding van afbeeldingen van seksueel kindermisbruik op en via het internet. Zij gaf de aanwezige ouders en leerkrachten informatie hoe kinderen geleerd kan worden over verantwoord gebruik van internet. Via http://www.helpwanted.nl/ kunnen ouders, docenten en andere opvoeders terecht  over online seksueel misbruik van jongeren. Ook is er een meldingsformulier als een kind lastig gevallen wordt door een groomer, als een nepprofiel is aangemaakt of online een foto of video wordt verspreid.

Deze avond was een interactieve avond waarin ouders, leerkrachten en de sprekers met elkaar in discussie gingen over het onderwerp Grooming. Ook werd het pedagogisch beleid van het Bonaventuracollege omtrent dit onderwerp besproken.

De Ouderraad bedankt de twee sprekers, de ouders en leerkrachten voor hun aanwezigheid en actieve inbreng op deze avond.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Hein van Wijngaarden, lid Ouderraad via heinvanw@gmail.com

                            Icoon

 

Thema-avond 'Het Puberende Brein', georganiseerd door de ouderraad

Eveline Crone, schrijfster van het boek het Puberende Brein, was woensdag 26 oktober gastspreker op de thema-avond van het Bonaventuracollege Burggravenlaan.

Zij gaf een interessante en wetenschappelijk onderbouwde presentatie over haar onderzoek naar het puberbrein. De presentatie werd onder andere ook verlevendigd door grappige filmpjes. Eén daarvan was 'The Mum Song', te zien op You Tube. Een absolute aanrader wat ook door de aanwezigen enthousiast werd ontvangen.
Na de presentatie werden er twee onderzoeksassistenten door Eveline voorgesteld. Ouders konden bij hen na afloop informatie opvragen over deelname van hun puber aan het onderzoek. Informatie hierover kunt u vinden op http://www.juniorhersenen.nl/.

Tot slot verwees Eveline naar de website http://www.kijkinjebrein.nl/ met allerlei testjes voor pubers, zodat ze meer leren over hoe het brein werkt.

De thema-avond bleek een succes, mede dankzij de grandioze opkomst van ouders en docenten!

1  2

3  4

Thema-avonden in eerdere jaren

In eerdere jaren zijn de volgende onderwerpen in thema-avonden aan de orde geweest:

  • Schoolkosten en de school
  • Bijbaantjes
  • Pubers, leuk maar hoe ga je ermee om?
  • Levensvaardigheden
  • Alcohol & school (in samenwerking met de GGD en studenten geneeskunde)